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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.advisorReyes Coronel, Martha Esther-
dc.contributor.authorSarmiento Gallegos, Saida Tatiana-
dc.date.accessioned2024-05-31T21:24:44Z-
dc.date.available2024-05-31T21:24:44Z-
dc.date.issued2024-05-31-
dc.identifier.urihttps://dspace.unl.edu.ec/jspui/handle/123456789/29964-
dc.descriptionThe main objective of this research was to carry out the physicochemical characterization of sugar cane bagasse obtained in an industrial and artisanal way in the canton of Catamayo, Loja province. The investigation focused on determining the potential application of this bagasse as a component of animal feed. A completely randomized design was used. One-kilogram samples of sugarcane bagasse were collected from both the panelera (artisanal) and conventional sugarcane industry. The physical properties (water holding capacity, bulk density, and moisture) of the bagasse were determined. The chemical composition of the samples was evaluated on a dry basis, by bromatological analysis (pH, acidity, dry matter, ash, protein, and ethereal extract), and fiber analysis: crude fiber (CF), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF) and acid detergent lignin (ADL). Following data collection, all variables under investigation were statistically analyzed using the InfoStat software. A significant statistical difference was detected in all analyzed parameters except for acidity and ash. The results obtained indicated acceptable nutritional value for both bagasse samples. However, artisanal bagasse exhibited superior physical properties, chemical content (including dry matter, ash, crude protein and ethereal extract) and fiber content, suggesting that this by-product could be considered a viable alternative for animal feed, especially for ruminants.es_ES
dc.description.abstractEl principal objetivo de la presente investigación fue realizar la caracterización fisicoquímica del bagazo de caña de azúcar obtenido de forma industrial y artesanal en el cantón Catamayo, de la provincia de Loja, para determinar su potencial uso en la alimentación animal. Se utilizó un diseño completamente aleatorizado y se tomaron muestras (1 kg) de residuos de bagazo de caña de azúcar obtenidas de la industria azucarera y panelera (artesanal). Se determinaron las propiedades físicas (capacidad de retención de agua, densidad aparente y humedad) del bagazo y se valoró la composición química de las muestras en base seca, mediante análisis bromatológico (pH, acidez, materia seca, cenizas, proteína y extracto etéreo); además, se realizó el análisis de fibra: fibra cruda (FC), fibra detergente neutra (FDN), fibra detergente ácida (FDA) y lignina detergente ácida (ADL). Se detectó diferencia estadística significativa en todos los parámetros analizados excepto en acidez y cenizas. Los datos de cada una de las variables en estudio se procesaron en el programa estadístico InfoStat. Los resultados obtenidos mostraron un valor nutricional aceptable, siendo el bagazo artesanal superior al industrial en cuanto a propiedades físicas, contenido químico (materia seca, cenizas, proteína cruda y extracto etéreo) y fibra, por lo que, este subproducto puede ser considerado como una alternativa viable para la alimentación animal, especialmente de rumiantes.es_ES
dc.format.extent59 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherLojaes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectBAGAZO DE CAÑAes_ES
dc.subjectCARACTERIZACION FISICOQUIMICAes_ES
dc.subjectNUTRICION ANIMALes_ES
dc.titleCaracterización fisicoquímica del bagazo de caña de azúcar (Saccharum officinarum) para uso en la alimentación animales_ES
dc.typebachelorThesises_ES
Aparece en las colecciones: TRABAJOS DE TITULACION AARNR

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