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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.advisorGranja Trávez, Johnny Fernando-
dc.contributor.authorCueva Ramos, Leidy Stefania-
dc.date.accessioned2024-01-15T17:20:48Z-
dc.date.available2024-01-15T17:20:48Z-
dc.date.issued2024-01-15-
dc.identifier.urihttps://dspace.unl.edu.ec/jspui/handle/123456789/28750-
dc.descriptionThe blueberry (Vaccinium corymbosum L.) is a fruit of great importance due to its high antioxidant content, which makes it the fourth most economically important fruit worldwide. The growth in demand for blueberries in recent years has created opportunities to diversify production in the country. However, difficulties have been identified for its sexual reproduction and rooting of cuttings, which makes in vitro growing an effective tool to counteract the reproductive limitations of this species. In this context, the following research aimed to develop a protocol for in vitro propagation of blueberry from field explants. During the in vitro establishment stage, explants were subjected to a pre-disinfection; they were immersed in fungicide (Azoxystrobin + frutiafol 3 ml.L-1) for 3 hours. Six disinfection treatments were tested using sodium hypochlorite as disinfectant agent at different concentrations (10%, 15% and 20%) during two immersion times (10 and 20 minutes). After establishing the disinfection protocol, the effect of two culture media: WPM and MS together with two cytokinins: kinetin and 2ip at a concentration of 2 mg L-1 on shoot development was evaluated and compared. In both cases, a completely randomized design was used. The results obtained showed that the disinfection treatment with 15 % sodium hypochlorite for 10 minutes proved to be the most effective in the disinfection of blueberry explants, with only 20 % loss between contaminated and phenolized explants. The control treatment with WPM basal medium without growth regulator had the highest values for shoot length and number of leaves at 60 days.es_ES
dc.description.abstractEl arándano (Vaccinium corymbosum L.) es una fruta de gran importancia debido a su alto contenido de antioxidantes, lo que la convierte en la cuarta frutilla de mayor interés económico a nivel mundial. El crecimiento en la demanda de arándanos en los últimos años ha creado oportunidades para diversificar la producción en el país. Sin embargo, se han identificado dificultades para su reproducción sexual y el enraizamiento de las estacas, lo que hace que el cultivo in vitro sea una herramienta eficaz para contrarrestar las limitaciones reproductivas que presenta esta especie. En este contexto la siguiente investigación tuvo como objetivo desarrollar un protocolo para la propagación in vitro de arándano a partir de explantes de campo. Durante la etapa de establecimiento in vitro, los explantes fueron sometidos a una predesinfección; se sumergieron en fungicida (Azoxystrobin + frutiafol 3 ml L-1) por 3 horas. Se probaron seis tratamientos de desinfección utilizando como agente desinfectante hipoclorito de sodio en distintas concentraciones (10%, 15% y 20%) durante dos tiempos de inmersión (10 y 20 minutos). Después de establecer el protocolo de desinfección, se evaluó y comparó el efecto de dos medios de cultivo: WPM y MS junto con dos citoquininas: kinetina y 2ip en una concentración de 2 mg L-1 sobre el desarrollo de brotes. En ambos casos se utilizó un diseño completamente al azar. Los resultados obtenidos demostraron que el tratamiento de desinfección con hipoclorito de sodio al 15 % durante 10 minutos resultó ser el más efectivo en la desinfección de explantes de arándano, con tan solo el 20 % de pérdida entre explantes contaminados y fenolizados. El tratamiento control con medio basal WPM sin regulador de crecimiento tuvo los valores más altos en la variable longitud de brote y número de hojas a los 60 días.es_ES
dc.format.extent52 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherLojaes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectPROPAGACION IN VITROes_ES
dc.subjectBROTACIONes_ES
dc.subjectCITOQUININASes_ES
dc.titleProtocolo para la propagación in vitro de arándano (Vaccinium corymbosum L.) cv. Biloxies_ES
dc.typebachelorThesises_ES
Aparece en las colecciones: TRABAJOS DE TITULACION AARNR

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