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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.advisorFernández Guarnizo, Paulina Vanesa-
dc.contributor.authorQuizhpe Jiménez, Jefferson Javier-
dc.date.accessioned2023-06-01T17:47:18Z-
dc.date.available2023-06-01T17:47:18Z-
dc.date.issued2023-06-01-
dc.identifier.urihttps://dspace.unl.edu.ec/jspui/handle/123456789/27135-
dc.descriptionGrass is the most complete and economical food for animal feeding, therefore, it is a priority to apply management practices to ensure the availability of forage; the cutting season is an activity that ensures the efficiency of the pasture reflected in multiple factors, such as the quality and quantity of forage. The objective of this research was to evaluate the forage yield and protein content of three species of grasses in different cutting seasons in Lanzaca Farm, Gonzanamá parish, Gonzanamá canton. A Block Design Completely Randomized (DBCA) was established, with 9 treatments and 3 replications; T1 Rhodes grass cut 40 days, T2 Cuba 22 grass cut 40 days, T3 King Grass Green grass cut 40 days, T4 Rhodes grass cut 55 days, T5 Cuba 22 grass cut 55 days, T6 King Grass Green grass cut 55 days, T7 Rhodes grass cut 75 days, T8 Cuba 22 grass cut 75 days and T9 King Grass Green grass cut 75 days. The variables evaluated were: plant height, number of leaves, stem diameter, leaf length and width, leaf area, biomass production, moisture, dry matter, ash and protein. According to the results obtained, King Grass Verde at 75 DDS achieved the highest yield with a height of 1.61 m, number of stems 16.4, stem diameter of 1.60 cm, number of leaves 13.73 leaves/plant, leaf length of 0.94 m, leaf width of 4.23 cm, leaf area of 2.97 cm2 and biomass production of 4.08 kg/FV/m2. The bromatological analysis showed that for humidity the Rhodes grass at 40 DDS presented the highest value with 86.33%; the Green King Grass at 55 DDS obtained the highest value of dry matter with 23.20%; the Cuba 22 at 40 days presented the highest ash content with 17.97% and protein with 17.38%; concluding that the 40 DDS in the three species of cut grasses obtained the highest nutritional value in protein content, becoming an alternative for feeding cattle in the Canton Gonzanamá. Key words: Grasses, forage potential, days of cutting, nutritional quality.es_ES
dc.description.abstractEl pasto constituye el alimento más completo y económico para alimentación animal, por tanto, es prioritario aplicar prácticas de manejo que permitan garantizar la disponibilidad de forraje; la época de corte es una actividad que garantiza la eficiencia del pasto reflejado en múltiples factores, tales como la calidad y cantidad de forraje. La investigación tuvo como objetivo evaluar el rendimiento forrajero y el contenido proteico de tres especies de pastos en diferentes épocas de corte en la Finca Lanzaca, parroquia Gonzanamá, cantón Gonzanamá. Se estableció un Diseño de Bloques Completamente al Azar (DBCA), con 9 tratamientos y 3 repeticiones; T1 pasto Rodas corte 40 días, T2 pasto Cuba 22 corte 40 días, T3 pasto King Grass Verde corte 40 días, T4 pasto Rodas corte 55 días, T5 pasto Cuba 22 corte 55 días, T6 pasto King Grass Verde corte 55 días, T7 pasto Rodas corte 75 días, T8 pasto Cuba 22 corte 75 días y T9 pasto King Grass Verde corte 75 días. Las variables evaluadas fueron: altura planta, número de hojas, diámetro de tallos, largo y ancho de las hojas, e área foliar, producción de biomasa, humedad, materia seca, cenizas y proteína. De acuerdo con los resultados obtenidos el pasto King Grass Verde los 75 DDS alcanzo el mayor rendimiento con una altura de 1, 61 m, número de tallos 16,4; diámetro de tallo de 1,60 cm, número de hojas de 13,73 hojas/planta, largo de las hojas de 0,94 m, ancho de las hojas con 4,23 cm, área foliar de 2,97 cm2 y producción de biomasa con 4,08 kg/FV/m2. El análisis bromatológico que para humedad el pasto Rodas a los 40 DDS presento mayor valor con 86,33 %; el pasto King Grass Verde a los 55 DDS obtuvo el valor más alto de materia seca con 23,20 %; el Cuba 22 a los 40 días presento mayor contenido de ceniza con 17,97% y proteína con 17,38 %; concluyendo que los 40 DDS en las tres especies de pastos de corte se obtiene mayor valor nutricional en contenido proteico convirtiéndose en una alternativas para alimentación de los bovinos en el Cantón Gonzanamá. Palabras Clave: Pastos de corte, potencial forrajero, días de corte, calidad nutricional.es_ES
dc.format.extent55 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherLojaes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectFARRAJEes_ES
dc.subjectCONTENIDO PROTEICOes_ES
dc.subjectRENDIMIENTOes_ES
dc.titleEvaluación del rendimiento forrajero y contenido proteico de tres pastos, en diferentes épocas de corte en la Finca Lanzaca, parroquia Gonzanamá, cantón Gonzanamáes_ES
dc.typebachelorThesises_ES
Aparece en las colecciones: TRABAJOS DE TITULACION AARNR

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