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dc.contributor.advisorChamba Morales, Marlon-
dc.contributor.authorOrtega Ortega, Yofre-
dc.date.accessioned2016-04-06T20:04:59Z-
dc.date.available2016-04-06T20:04:59Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.urihttp://dspace.unl.edu.ec/jspui/handle/123456789/9921-
dc.descriptionhe yellow corn is currently one of the most important agricultural products for the poultry industry in Ecuador. A high percentage of the population of the western counties of the province of Loja practiced since ancient times this tra-ditional crop. In order to identify the problems and prospects of hard corn, and propose economic recovery in the corn growers Pindal Canton, was screened this research, raising the following objectives: 1. Analyze technical rationalities, social, economic and environmental aspects of the production process in the canton hard corn Pindal, and 2. Formulate a technical proposal with the prospect of revitalizing rural econo-my Pindal Canton. This work was part with in a scientific research, his character being prospec-tive, descriptive, quantitative and qualitative implementation for some of its var-iables. The technique used was the survey to 283 producers and 96 consum-ers, during the period June to August 2012. The survey results allowed to high light the following: 100% of respondents were devoted exclusively to hard corn. 42% belonged to any agricultural association, but only 14% participated active-ly. 98% used hybrid seed, 100% fertilized only with nitrogen as urea, only 8% of farms used irrigation, 92% for temporary. 100% of the producers eliminated weeds with herbicides, the main pests were: cuzo, locust and armyworm, con-trolled with semevin, furadan, supermetrina, alpacos and future. The 86% separating between 6 and 50 quintals for consumption and 14% be-tween 51 and 100 quintals. The 28% sold between 401 and 600 bushels, 20% between 201 and 400 bushels, and 18% between 601 and 800 quintals. In reference to the price, 88% sold to U.S. $ 14.00, 4% to $ 15.50, and 6% to $ 12.50. 78% sold on the farm and 22% in Pindal. Of the buyers, 72% were carri-ers and 18% of the Balsas Poultry Farmers Association. On support services, 80% received rural credit, 100% did not have a storage facility, 88% did not have storage silos, 78% own transport if available. On consumers, 67% lived in Pindal and 33% in other parishes, 75% were between 21-40 years of age, and 25% between 41 - 60 years, 81% had an income between 200 and 800 dollars, between 88% and 100% spent 20 to $ 100 on food, education, transportation, housing, health and clothing. Corn consumption was: 58% corn grain for ani-mal use and 42% human, 70% ground corn for animal 100% corn flour for hu-man consumption, corn 92% human use; balanced 100% animal use. Of the purchase price, there was a marked variation in Pindal depended on the time of high or low supply. The technical proposal contemplates the future formula-tion of plans and projects for the development of the following areas: social organization, production technology, storage silos, entrepreneurship in agri-business. Keywords: Yellow maize, cultivation, small farmers, economic, social, proposed improvements, Loja.es_ES
dc.description.abstractEl maíz amarillo duro es en la actualidad uno de los productos agrícolas más importantes para la industria avícola del Ecuador. Un alto porcentaje de la población de los cantones occidentales de la provincia de Loja, practica desde tiempos remotos este cultivo tradicional. Con el propósito de identificar los problemas y perspectivas de producción del maíz duro, y proponer la reactivación económica de los maiceros del cantón Pindal, se proyectó esta investigación, planteando los siguientes objetivos: 1. Analizar las racionalidades técnicas, sociales, económicas y ambientales del proceso productivo del maíz duro en el cantón Pindal; y, 2. Formular una propuesta técnica con perspectiva de revitalización de la economía campesina del cantón Pindal. Este trabajo se enmarcó dentro de la investigación científica, siendo su carácter de estudio prospectivo, descriptivo, de tipo cuantitativo y de aplicación cualitativa para algunas de sus variables. La técnica aplicada fue la encuesta a 283 productores y 96 consumidores, durante el período de junio a agosto de 2012. Los resultados de la encuesta permitieron destacar lo siguiente: El 100% de encuestados se dedican exclusivamente al cultivo de maíz duro. El 42% pertenece a alguna asociación agrícola, pero solo el 14% participa activamente. El 98% utiliza semilla híbrida, 100% fertiliza sólo con nitrógeno en forma de urea; únicamente el 8% de las fincas utiliza riego, el 92% a temporal. El 100% de los productores elimina las malezas con herbicidas; las principales plagas son: cuzo, langosta y cogollero, controlados con semevin, furadan, supermetrina, alpacos y futuro. El 86% separa entre 6 y 50 quintales para autoconsumo y el 14% entre 51 y 100 quintales. El 28% vende entre 401 y 600 quintales, el 20% entre 201 y 400 quintales, y el 18% entre 601 y 800 quintales. En referencia al precio, el 88% vende a US$ 14,00; el 4% a $ 15,50; y, el 6% a $12,50. El 78% vende en la finca y el 22% en Pindal. De los compradores el 72% son transportistas y el 18% de la Asociación de Avicultores de Balsas. Sobre los servicios de apoyo, el 80% obtiene crédito rural, el 100% no dispone de un centro de acopio, el 88% no cuenta con silos de almacenamiento, el 78% si dispone de transporte propio. Sobre los consumidores, el 67% vive en Pindal y el 33% en las demás parroquias; el 75% tiene entre 21- 40 años de edad, y el 25% entre 41 – 60 años; el 81% percibe ingresos entre 200 y 800 dólares mensual; entre el 88% y 100% gasta de 20 a 100 dólares en alimentación por mes, educación, transporte, vivienda, salud y vestuario. El consumo de maíz es: maíz en grano 58% para uso animal y 42% humano; maíz molido 70% para animal; harina de maíz 100% para consumo humano; choclo 92% uso humano; balanceado 100% uso animal. De los precios de compra, existe en Pindal una marcada variación que depende de la época de alta o baja oferta. La propuesta técnica contempla la formulación futura de planes y proyectos para el desarrollo de las siguientes áreas: organización social, tecnología de producción, silos de almacenamiento, emprendimiento en agronegocios. Palabras clave: Maíz amarillo duro, cultivo, pequeños agricultores, aspectos económicos, sociales, propuesta de mejoramiento, Loja.es_ES
dc.format.extent144 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherLoja: Universidad Nacional de Lojaes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectMAÍZes_ES
dc.subjectDESARROLLO RURALes_ES
dc.subjectASPECTOS SOCIOECONÓMICOSes_ES
dc.subjectESTUDIO SOCIOECONÓMICOes_ES
dc.titleVicisitudes y perspectivas de la producción de maíz duro en la revitalización económica de los productores del cantón Pindales_ES
dc.typemasterThesises_ES
Aparece en las colecciones: TRABAJOS DE TITULACION AARNR

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