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https://dspace.unl.edu.ec/jspui/handle/123456789/30692
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Campo DC | Valor | Lengua/Idioma |
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dc.contributor.advisor | Cabrera Parra, Tania Verónica | - |
dc.contributor.author | Armijos Benítez, Michelle Alejandra | - |
dc.date.accessioned | 2024-10-02T13:35:03Z | - |
dc.date.available | 2024-10-02T13:35:03Z | - |
dc.date.issued | 2024-10-01 | - |
dc.identifier.uri | https://dspace.unl.edu.ec/jspui/handle/123456789/30692 | - |
dc.description | In the Republic of Ecuador in 2013, the Sanitary Regulations for the Labeling of Processed Foods were implemented through the use of nutritional. The terminology HIGH in fat, sugar, and salt is shown in red, sugar and salt with the color red. The objective of the present investigation concerning. The aim of the present investigation for the red labeling of foods according to the nutritional traffic light in the Ecuadorian population in the year 2019 is to analyze the use, consumption, and correlation between the correlation between administrative levels of planning, sex, and ethnicity. For this purpose, a descriptive study was carried out, with a quantitative correlational methodological approach with a total sample of 43311 dwellings/households from the ENSANUT 2019 survey. This evidences that the use and consumption of these foods were higher in Zone 5 and 8 by 66.96%; according to sex, women with 33.50%; as for identification by ethnicity, mestizos are the group that most use red labeling when shopping, with 52.19%. The results of the correlation test (Pearson and Spearman) to evaluate the relationship between reduction and continued consumption of red-labeled foods by ethnicity show a negative correlation coefficient for both tests (-0.024 for Pearson and -0.026 for Spearman), with statistical significance (p < 0.0001). This suggests a slight negative correlation between reduced consumption and habitual consumption of red-labeled foods, indicating that while one part of the population is reducing its consumption, another continues to consume them | es_ES |
dc.description.abstract | En la República del Ecuador en el año 2013 se implementó el Reglamento Sanitario de Etiqueta de Alimentos Procesados a través del etiquetado nutricional tipo semaforización evidenciando la terminología ALTO en grasa, azúcar y sal con el color rojo. El objetivo de la presente investigación con respecto al etiquetado rojo de los alimentos según el semáforo nutricional en la población ecuatoriana en el año 2019 es el analizar el uso, consumo y la correlación existente entre los niveles administrativos de planificación, sexo y etnias. Para ello se llevó a cabo un estudio descriptivo, de enfoque metodológico cuantitativo tipo correlacional con una muestra total de 43311 viviendas/ hogares efectivos de la encuesta ENSANUT 2019. Evidenciando que el uso y consumo de estos alimentos fue mayor en la Zona 5 y 8 en un 66,96%; según el sexo, las mujeres con un 33,50%; en cuanto a la identificación por etnias, los mestizos son el grupo que más utiliza el etiquetado rojo al realizar sus compras, con un 52,19%. Los resultados del test de correlación (Pearson y Spearman) para evaluar la relación entre la reducción y el consumo continuo de alimentos con etiqueta roja por etnias, muestran un coeficiente de correlación negativo para ambos test (-0.024 para Pearson y -0.026 para Spearman), con significación estadística (p < 0.0001). Esto sugiere una ligera correlación negativa entre la reducción del consumo y el consumo habitual de alimentos con etiqueta roja, indicando que mientras una parte de la población está reduciendo su consumo, otra sigue consumiéndolos | es_ES |
dc.format.extent | 89 páginas | es_ES |
dc.language.iso | spa | es_ES |
dc.publisher | Loja | es_ES |
dc.rights | openAccess | es_ES |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/ | es_ES |
dc.subject | MEDICINA HUMANA | es_ES |
dc.subject | ETIQUETA NUTRICIONAL | es_ES |
dc.subject | SEMÁFORO NUTRICIONAL | es_ES |
dc.subject | ALIMENTO PROCESADO | es_ES |
dc.title | Caracterización del uso y consumo del etiquetado nutricional tipo semaforización en la población ecuatoriana año 2019 | es_ES |
dc.type | bachelorThesis | es_ES |
Aparece en las colecciones: | Biblioteca A.S.H. |
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Fichero | Descripción | Tamaño | Formato | |
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