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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.advisorMaldonado Román, Mary-
dc.contributor.authorSarmiento García, Heidy Camila-
dc.date.accessioned2024-06-26T17:24:19Z-
dc.date.available2024-06-26T17:24:19Z-
dc.date.issued2024-06-26-
dc.identifier.urihttps://dspace.unl.edu.ec/jspui/handle/123456789/30126-
dc.descriptionThe Qualification Work called “Determination of the cost in shrimp production of the shrimp company “Valarezo CA Valca” of the Machala canton, period from October 1 to December 31, 2023.”, was carried out with the purpose of contributing to the shrimp farm. , for the development of the work, a mixed methodology was used that combined qualitative and quantitative where the work is explained and developed; In addition, the scientific, inductive, analytical, systematic and scientific method, as well as the different techniques such as observation, interviews and bibliographies. The following work meets the proposed objectives in their entirety; ranging from the development of the account plan and manual, initial inventory that provided us with the values of the initial balance sheet; to the meticulous recording of all transactions during the 4 months of the shrimp production process that was recorded in the journal, along with the corresponding control documents, such as purchase orders, requisition orders, time card, clock, work, kardex cards, cost sheet and cost report, which allowed the preparation of the initial situation obtaining values of an asset of $1,020,155.62; liabilities of $157,696.27 and equity of $667,451.30. With the execution of the accounting process, the total and unit cost of each pound of shrimp was determined, these results will guarantee the continued success of the shrimp farm, the positive results are determined with the respective adjustments and the financial statements demonstrating a profit for the shrimp farm of $13,203 .73; assets of $1,037,653.05; liabilities of $160,522.90 and equity of $877,130.15, thus making it crucial to highlight the importance of adopting control documents for future productions, which will allow the manager to have a clear and precise vision of the costs involved in production and make decisions. benefit shrimp farm production.es_ES
dc.description.abstractEl Trabajo de Titulación denominado “Determinación del costo en la producción del camarón de la empresa camaronera “Valarezo CA Valca” del cantón Machala, periodo del 01 de octubre al 31 de diciembre 2023.”, fue realizada con el propósito de contribuir a la camaronera, para el desarrollo del trabajo, se empleó una metodología mixto que combinó el cualitativo y cuantitativo donde se explica y se desarrolla el trabajo; además el método científico, inductivo, analítico, sistemático y científico de la misma forma las diferentes técnicas como la de observación, entrevista y bibliografías. El siguiente trabajo se cumplen los objetivos propuestos en su totalidad; abarcando desde el desarrollo del plan y manual de cuenta, inventario inicial que nos proporcionó los valores del estado de situación inicial; hasta el registro meticuloso de todas las transacciones durante los 4 meses del proceso de producción del camarón que se registró en el libro diario, junto con los documentos control correspondientes, tales como órdenes de compra, órdenes de requisición, tarjeta tiempo, reloj, planilla de trabajo, tarjetas kardex, hoja de costos e informa de costos, lo que permitió la elaboración de situación inicial obteniendo valores de un activo de $1.020.155,62; pasivo de $157.696,27 y Patrimonio de $667.451,30. Con la ejecución del proceso contable se determinó el costo total y unitario de cada libra de camarón, estos resultados garantizaran el éxito continuo de la camaronera, se determina los resultados positivos con los respectivos ajustes y los estado financieros demostrando una utilidad para la camaronera de $13.203,73; activo de $1.037.653,05; pasivo de $160.522,90 y patrimonio de $877.130,15 siendo así crucial destacar la importancia de adoptar los documentos de control para las producciones futuras, lo que permitirá al gerente tener una visión clara y precisa de los costos que interviene en la producción y tomar decisiones beneficien la producción de la camaronera.es_ES
dc.format.extent254 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherUniversidad Nacional de Lojaes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectCONTABILIDAD Y AUDITORIAes_ES
dc.subjectCAMARONes_ES
dc.subjectEMPRESAes_ES
dc.subjectMACHALAes_ES
dc.titleDeterminación del costo en la producción del camarón de la empresa camaronera “Valarezo CA Valca” del cantón Machala, periodo del 01 de octubre al 31 de diciembre 2023.es_ES
dc.typebachelorThesises_ES
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