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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.advisorGranda Mora, Klever Iván-
dc.contributor.authorGualán Lozano, Cristian Eduardo-
dc.date.accessioned2024-04-04T18:00:50Z-
dc.date.available2024-04-04T18:00:50Z-
dc.date.issued2024-04-04-
dc.identifier.urihttps://dspace.unl.edu.ec/jspui/handle/123456789/29456-
dc.descriptionCucumber (Cucumis sativus) is an important annual crop in tropical regions of Asia and Ecuador, where it is adapted to diverse environments. Despite its demand in the local market, it faces challenges such as pests, diseases and synthetic fertilization problems. The potential of plant growth-promoting microorganisms (PGPR) and microalgae as sustainable alternatives has been explored. Although encouraging results have been obtained on the Ecuadorian coast, the aim is to evaluate their effectiveness under greenhouse conditions in the Andean region, especially in the southern region. The approach focused on applying native plant growth promoting strains of the genera Azotobacter spp., Azospirillum spp., Pseudomonas spp. and the microalgae Chlorella spp. in order to minimize the use of synthetic fertilizers in local cucumber production. The methodology consisted of a quantitative experiment with a completely randomized design in greenhouse, evaluating the four microorganisms in the Marketmore cucumber crop. Significant differences were observed at the seedling stage where Azotobacter spp. and Azospirillum spp. strains were applied, especially in seedling height and root length, respectively. While in the transplanting stage, Azotobacter spp. and Pseudomonas spp. influenced a greater leaf area, height and stem diameter of the plants while the control treatment and Pseudomonas sp. presented a greater number of leaves. Azotobacter spp. and Pseudomonas spp. Had a significant effect on the yield of the cucumber crop compared to the other treatments and the positive control with the synthetic biostimulant AG; highlighting the best values in variables such as fruit legth and diameter, number of fruits per plant, fruit weight, yield per plant and yield per area. These results support the potential of Rhizobacteria as plant growth promoters and sustainable alternatives to improve the yield and productive characteristics of the crop under greenhouse conditions in the Loja canton.es_ES
dc.description.abstractEl pepino (Cucumis sativus L.) es un cultivo anual de importancia en regiones tropicales de Asia y en Ecuador, donde se adapta a diversos entornos. A pesar de su demanda en el mercado local, enfrenta desafíos como plagas, enfermedades y problemas de fertilización sintética. Se ha explorado el potencial de microorganismos promotores del crecimiento vegetal (PGPR) y microalgas como alternativas sostenibles. Aunque se han obtenido resultados alentadores en la costa ecuatoriana, se busca evaluar su efectividad en condiciones de invernadero en la región andina, de manera especial la región Sur. El enfoque se centró en aplicar cepas nativas promotoras del crecimiento vegetal de los géneros Azotobacter spp., Azospirillum spp., Pseudomonas spp. y la microalga Chlorella spp. con el fin de minimizar la utilización de fertilizantes sintéticos en la producción local de pepino. La metodología consistió en un experimento cuantitativo de diseño completamente aleatorio en invernadero, evaluando los cuatro microorganismos en el cultivo de pepino variedad Marketmore. Se observaron diferencias significativas en la etapa de semillero donde se aplicó las cepas de Azotobacter spp. y Azospirillum spp. de manera especial en la altura de plántula y longitud de raíz, respectivamente. Mientras que en la fase de transplante, Azotobacter spp. y Pseudomonas spp. influyeron para una mayor área foliar, altura y diámetro de tallo de las plantas mientras que el tratamiento testigo y Pseudomonas spp. presentaron mayor número de hojas. Azotobacter y Pseudomonas afectaron significativamente en el rendimiento del cultivo de pepino en comparación con los demás tratamientos y el control positivo con el bioestimulante sintético AG; destacándose los mejores valores en variables como longitud y diámetro de fruto, número de frutos por planta, peso del fruto, rendimiento por planta y rendimiento por área. Estos resultados respaldan el potencial de las Rizobacterias como promotores del crecimiento vegetal y como alternativa sostenible para mejorar el rendimiento y las características productivas del cultivo bajo condiciones de invernadero en el cantón Loja.es_ES
dc.format.extent40 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherLojaes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectPEPINOes_ES
dc.subjectMICROALGASes_ES
dc.subjectVBACTERIAS PROMOTORAS DEL CRECIMIENTO VEGETALes_ES
dc.titleEficacia de la inoculación de microorganismos promotores del crecimiento vegetal en pepino (Cucumis sativus L.) bajo invernaderoes_ES
dc.typebachelorThesises_ES
Aparece en las colecciones: TRABAJOS DE TITULACION AARNR

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