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dc.contributor.advisorOrtega Rojas, Ruth Consuelo-
dc.contributor.authorCuenca Maza, Luis Ángel-
dc.date.accessioned2023-12-07T18:15:22Z-
dc.date.available2023-12-07T18:15:22Z-
dc.date.issued2023-12-07-
dc.identifier.urihttps://dspace.unl.edu.ec/jspui/handle/123456789/28627-
dc.descriptionIn the rural sector of Zamora Chinchipe, particularly in the Centinela del Cóndor Canton, Zumbi parish, breeders engaged in guinea pig farming have been facing different sort of challenges related to the low profitability of their breeding and management activities lately. This is primarily attributed to various unfavourable factors, including the poor quality of forage. Consequently, there is a need to explore alternative feeding options. Hence, the current research project titled "The Use of Sugar Cane Saccharina (Saccharum officinarum) as a Nutritional Supplement in Guinea Pig (Cavia porcellus) Fattening in the Centinela Canton of Cóndor, Zamora Chinchipe Province" aimed to achieve the following objectives: determine the accurate productive parameters of guinea pigs during the fattening stage using sugar cane saccharina, assess the profitability in guinea pig meat production with the inclusion of sugar cane saccharina, and disseminate the research findings among guinea pig producers in the study area. To achieve these mentioned objectives, a randomized block experimental design was employed, consisting of three treatments with three repetitions each, totalling 36 experimental units. The analysed variables included feed consumption, weight gain, feed conversion, mortality, carcass yield, and profitability. The results revealed that treatment 1, comprising 60% grass and 40% saccharina in the guinea pig diet, exhibited superior feed consumption at 306.1 g. Additionally, it reported a higher average weight gain of 13.12 g per day. In terms of profitability, treatment 1 demonstrated greater profit at 1.88 dollars per animal compared to 1.28 dollars for treatment 3. Consequently, the study concluded that saccharina is a viable alternative for guinea pig feeding. Moreover, financial indicators have confirmed the profitability of the activity when incorporating this food supplement into the daily-basis guinea pig diet.es_ES
dc.description.abstractEn el sector rural de Zamora Chinchipe, en especial en el Cantón Centinela del Cóndor, parroquia Zumbi, los productores que se dedican a la crianza de cobayos, padecen de baja rentabilidad de la actividad de crianza y manejo debido a varios factores desfavorables tales como la mala calidad de forrajes, siendo necesario buscar alternativas de alimentación, por lo tanto el presente proyecto de investigación denominado “La saccharina rústica (saccharum officinarum) como suplemento alimenticio en el engorde de cobayos (Cavia porcellus) en el cantón Centinela del Cóndor, provincia de Zamora Chinchipe” tubo como objetivos: determinar los parámetros productivos de los cuyes en la etapa de engorde con la utilización de saccharina de caña de azúcar, determinar la rentabilidad en la producción de carne de cobayos con el uso de saccharina de caña y socializar los resultados de la investigación con los productores de cobayos de la zona en estudio, para ello, se utilizó un diseño experimental de bloques al azar con tres tratamientos y tres repeticiones cada uno con un total de 36 unidades experimentales; se analizaron las siguientes variables: consumo de alimento, incremento de peso, conversión alimenticia , mortalidad, rendimiento a la canal y rentabilidad. Los resultados obtenidos demuestran que el tratamiento 1 con el (T1 pasto 60% y 40% saccharina) en la alimentación de cuyes tuvo mejor consumo de alimento de 306.1 g y de igual manera se reportó una mejor ganancia de peso con 13,12 g promedio por día, en cuanto a la rentabilidad se reportó mayor ganancia en el T1 con 1,88 dólares por animal frente al 1,28 dólares para el tratamientoT3. Por lo tanto, el estudio determinó que la saccharina es una buena alternativa para ser utilizada en la alimentación de cobayos, por otro lado, también se estableció según los indicadores financieros que la actividad es rentable con el uso de este suplemento alimenticio en la dieta de los cobayos.es_ES
dc.format.extent41 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherLojaes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectCOBAYOes_ES
dc.subjectSACHARINAes_ES
dc.subjectNUTRICIÓNes_ES
dc.subjectTRATAMIENTOes_ES
dc.title“La saccharina como suplemento alimenticio en el engorde de cobayos (Cavia porcellus) en el cantón Centinela del Cóndor, provincia de Zamora Chinchipe”es_ES
dc.typebachelorThesises_ES
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