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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.advisorGordillo Iñiguez, Angelica María-
dc.contributor.authorTapia Elizalde, Carlos Andrés-
dc.date.accessioned2023-11-28T15:17:57Z-
dc.date.available2023-11-28T15:17:57Z-
dc.date.issued2023-11-28-
dc.identifier.urihttps://dspace.unl.edu.ec/jspui/handle/123456789/28549-
dc.descriptionThe understanding of COVID-19 is evolving, and a number of factors are now known or are being studied that contribute to greater severity of the clinical picture, including higher mortality; one of these factors is hyperglycemia. The purpose of the study was to determine whether hyperglycemia upon admission in patients without a diagnosis of diabetes to the emergency area influences the prognosis of mortality. In patients hospitalized with COVID19 at the Isidro Ayora Loja Hospital and as specific objectives: Estimate the prevalence of hyperglycemia, characterize the population by age and sex variables, laboratory tests (glycemia value), determine hospital stay, outcome and the association between hyperglycemia and mortality in patients hospitalized with COVID-19 at the Isidro Ayora Hospital, A retrospective analytical observational study was carried out with a sample of 162 patients diagnosed with COVID-19 during the period March 2020 to September 2020. According to the results obtained: the prevalence of hyperglycemia is 65.4% (n=106), the majority of COVID-19 cases occurred in people over 60 years of age with 60.5% (n=98) and 67.9% (n=110) were male, the most prevalent clinical condition was moderate cases 79.0% (n=128). Mortality was higher in patients with glycemic levels at admission > 180 mg/dl with 70.0% (n=35). Regarding glucose levels ≥140 and <180 mg/dl or <140 mg/dl, the mortality rate was 55.4% (n=31) and 32.1% (n=18) respectively. With a statistically significant p value p <0.001. When adjusting the variables, hyperglycemia is an independent risk factor for mortality: 1.1 (95% CI 1.04-1.32) and 2.1 (95% CI 1.1-1.45) times higher risk of death in blood glucose levels of 140-180 mg/dl and >180 mg/dl, respectively. Thus, hyperglycemia >140 mg/dl upon admission in non-diabetic patients to the area of emergency is an independent predictor of mortalityes_ES
dc.description.abstractLa comprensión de COVID-19 está evolucionando, y ahora se conoce o están en estudio una serie de factores que contribuyen a una mayor severidad del cuadro clínico, incluso a una mayor mortalidad, uno de estos factores es la hiperglucemia. El estudio tuvo como finalidad, determinar si la hiperglucemia al ingreso en pacientes sin diagnóstico de diabetes al área de emergencia influye en el pronóstico de mortalidad en pacientes hospitalizados por COVID-19 del Hospital Isidro Ayora Loja. Y como objetivos específicos: Estimar la prevalencia de hiperglucemia, caracterizar a la población por variables edad y sexo, laboratoriales (valor de glicemia), determinar la estancia hospitalaria, desenlace y la asociación entre la hiperglucemia y mortalidad en pacientes hospitalizados por COVID-19 en el Hospital Isidro Ayora. Se realizo un estudio observacional analítico de diseño retrospectivo con una muestra de 162 pacientes diagnosticados por COVID-19 durante el periodo marzo 2020 a septiembre 2020. De acuerdo con los resultados obtenidos: la prevalencia de hiperglucemia es del 65,4% (n=106), la mayoría de los casos COVID-19 se presentaron en mayores de 60 años con un 60,5% (n=98) y 67,9% (n=110) fueron sexo masculino, el cuadro clínico más prevalente fueron casos moderado 79,0% (n=128). La mortalidad fue mayor en los pacientes con niveles de glucemia al ingreso > 180 mg / dl con un 70,0% (n=35). En cuanto a los niveles de glucosa ≥140 y < 180 mg / dl o <140 mg / dl, la tasa de mortalidad fue del 55,4% (n=31) y 32,1% (n=18) respectivamente con un valor de p estadísticamente significativo p <0,001. Al ajustar las variables la hiperglucemia es un factor de riesgo independiente de mortalidad: 1,1(IC95% 1,04-1,32) y 2,1 (IC95% 1,1-1,45) veces mayor riesgo de fallecimiento en glucemia de 140- 180 mg/dl y >180 mg/dl, respectivamente. De tal forma, que la hiperglucemia >140 mg / dl al ingreso en pacientes no diabéticos al área de emergencia es un predictor independiente de mortalidades_ES
dc.format.extent45 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherLojaes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectMEDICINAes_ES
dc.subjectCOVID 19es_ES
dc.subjectHIPERGLUCEMIAes_ES
dc.subjectMORTALIDADes_ES
dc.titleHiperglucemia como factor pronóstico de mortalidad en pacientes hospitalizados por Covid-19 del Hospital Isidro Ayora Lojaes_ES
dc.typebachelorThesises_ES
Aparece en las colecciones: Biblioteca A.S.H.

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