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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.advisorAbad Guamán, Rodrigo Medardo-
dc.contributor.authorSamaniego Yaguache, Sara Abigail-
dc.date.accessioned2023-11-22T17:11:35Z-
dc.date.available2023-11-22T17:11:35Z-
dc.date.issued2023-11-22-
dc.identifier.urihttps://dspace.unl.edu.ec/jspui/handle/123456789/28453-
dc.descriptionThe production of guinea pig in our country is abundant, therefore, we seek to improve management and feeding techniques to improve the productive parameters and the health of the animals. From this, the effect of the size of the dietary particles on the histochemical characteristics of the intestinal goblet cells of the guinea pigs was evaluated, by selecting 30 female guinea pigs, type A1, 15 days old, weaned and randomly. They were placed in three experimental groups of 10 animals each. Three experimental diets with different particle sizes were applied, group 1 had a diet with fine particles, for group 2 the particle was medium and for group 3 the diet contained coarse particles greater. The guinea pigs were fed for 10 days, then they were sacrificed and a sample of the midgut (jejunum) was taken from each one for their respective processing and staining. Once the stains were obtained, the goblet cells present in villi and intestinal crypts were counted. From the PAS – Periodic Acid Schiff stain, the goblet cells with neutral mucins were quantified, with the 1% Alcian blue stain, pH 2.5, those with acidic mucin, and with the 1% Alcian blue stain, pH 1 those that contained sulfomucins. The results were subjected to an analysis of variance using the SAS mixed procedure. It was recorded that as the particle decreases, there is an increase in the concentration of goblet cells that produce neutral mucin (p=0.022) and a tendency to increase in those that secrete acidic mucin (p=0.068), both at the level of the villi in guinea pigs fed with a diet composed of fine particles in relation to those fed with medium and coarse particles. Therefore, it is concluded that the particle size of the diet influences the histochemical characteristics of the intestinal goblet cells of guinea pigs.es_ES
dc.description.abstractLa producción de cuy en nuestro país es abundante, por ello, se busca mejorar las técnicas de manejo y alimentación para mejorar los parámetros productivos y la salud intestinal de los animales. A partir de ello, se evaluó el efecto del tamaño de las partículas de la dieta en las características histoquímicas de las células caliciformes intestinales de los cuyes, mediante la selección de 30 cuyes hembras, tipo A1 de 15 días de vida destetados y de forma aleatoria se los ubicó en tres grupos experimentales de 10 animales cada uno. Se aplicaron tres dietas experimentales con diferentes tamaños de partícula, el grupo 1 tuvo una alimentación con partículas finas, para el grupo 2 la partícula fue mediana y para el grupo 3 la dieta contenía partículas gruesas. Los cuyes fueron alimentados durante 10 días, luego fueron sacrificados y se tomó una muestra de intestino medio (yeyuno) de cada uno para su respectivo procesamiento y tinción. Obtenidas las tinciones se realizó conteo de células caliciformes presentes en vellosidades y criptas intestinales, a partir de la tinción de PAS – Periodic Acid Schiff se cuantificó las células caliciformes con mucinas neutras, con la tinción 1% Alcian blue, pH 2.5 aquellas con mucina ácida y con la tinción 1% Alcian blue, pH 1 las que contenían sulfomucinas. Se registró que a medida que disminuye la partícula, se produce un aumento en la concentración de células caliciformes productoras de mucina neutra (p=0,022) y una tendencia a aumentar en las secretoras de mucina ácida (p=0.068) ambas a nivel de las vellosidades en cuyes alimentados con una dieta compuesta de partículas finas en relación a los alimentados con partículas medianas y gruesas. Por tanto, se concluye que el tamaño de partículas de la dieta influye en las características histoquímicas de las células caliciformes intestinales de los cuyes.es_ES
dc.format.extent37 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherLojaes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectCUYESes_ES
dc.subjectCELULAS CALICIFORMES INTESTINALESes_ES
dc.subjectPARTICULASes_ES
dc.subjectMUCINASes_ES
dc.titleEstudio del efecto del tamaño de partículas de la dieta en las características histoquímicas de las células caliciformes intestinales de los cuyeses_ES
dc.typebachelorThesises_ES
Aparece en las colecciones: TRABAJOS DE TITULACION AARNR

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