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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.advisorGuaya Pauta, Pedro Manuel-
dc.contributor.authorSabedra Guarnizo, Carlos David-
dc.date.accessioned2023-10-23T17:48:17Z-
dc.date.available2023-10-23T17:48:17Z-
dc.date.issued2023-10-23-
dc.identifier.urihttps://dspace.unl.edu.ec/jspui/handle/123456789/28164-
dc.descriptionIn the Consapamba neighborhood of Espíndola cantón, located in the Province of Loja, where conventional peasant agriculture has historically been practiced, issues related to inadequate irrigation practices and the lack of sustainable soil management have persisted among producers over time. In response to this situation, a design for a sprinkler irrigation system and a sustainable soil management plan were developed for maize cultivation (Zea mays) to enhance the efficient use of water and promote soil sustainability. To achieve this objective, a study of the physical and chemical characteristics of the soils was conducted through soil profile description and sample collection. In the agronomic design, the crop's irrigation requirements were determined. As an alternative method for estimating Evapotranspiration (ETo), the Hargreaves method was employed, relying exclusively on temperature and solar radiation data from the Amaluza meteorological station. The Kc curve for maize was derived from data provided by the FAO (2006), and monthly crop evapotranspiration was calculated. Based on the results of the analysis of the soil's physical properties, the required irrigation depth for maize cultivation was determined to be 36.45 mm. Consequently, an irrigation frequency of six days and an irrigation duration of 8 hours were established. For the hydraulic design, the primary, secondary, and lateral hydraulic networks were established with nominal diameters of 71.40 mm, 71.40 mm, and 47.20 mm, respectively, using the Hazen-Williams formula. The irrigation water used falls within acceptable ranges in terms of its physical and chemical properties. Concerning the soil management plan, both quantitative and qualitative analyses were conducted, enabling the proposal of management alternatives related to slope that will help conserve soil properties and enhance production yields.es_ES
dc.description.abstractEn el predio del barrio Consapamba del cantón Espíndola de la Provincia de Loja, donde la agricultura campesina convencional ha sido recurrente, el inadecuado uso del riego, así como el inexistente manejo sostenible del suelo ha sido parte de los productores a través del tiempo, debido a este escenario se realizó un diseño de un sistema de riego por aspersión y plan de manejo sostenible del suelo para el cultivo de maíz (Zea mays), para mejorar el uso eficiente del agua y la sostenibilidad del suelo; para cumplir este objetivo se realizó el estudio de las características físicas y químicas de los suelos mediante la descripción del perfil y la toma de muestras. En el diseño agronómico, se determinaron las necesidades de riego del cultivo; para la ETo se recurrió al método de Hargreaves como alternativa, este utiliza únicamente datos de temperatura y radiación solar de la estación meteorológica de Amaluza; a partir de los datos obtenidos por la FAO (2006) se graficó la curva del Kc del maíz y se determinó la evapotranspiración mensual del cultivo. Con base a los resultados del análisis de las propiedades físicas del suelo, se determinó la lámina de riego para el cultivo de maíz de 36,45 mm; por tanto, se estableció una frecuencia de riego de seis días; y, el tiempo de riego de 8 horas. Para el diseño hidráulico, se estableció la red hidráulica principal, secundaria y lateral, con diámetros nominales de 71.40 mm, 71.40 mm y 47,20 mm respectivamente, mediante la fórmula de Hazen Williams; El agua de riego utilizada se encuentra en los rangos aceptables en sus propiedades físicas y químicas. En cuanto al plan de manejo del suelo se realizó un análisis cuantitativo y cualitativo los cuales permitieron proponer alternativas de manejo con relación a la pendiente; los cuales ayudaran a conservar las propiedades del suelo y a mejorar el rendimiento de la producción.es_ES
dc.format.extent93 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherLojaes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectDISEÑOes_ES
dc.subjectRIEGOes_ES
dc.subjectASPERSIÓNes_ES
dc.titleDiseño de un sistema de riego por aspersión y plan de manejo sostenible del suelo para el cultivo de maíz (Zea mays) en el barrio Consapamba, cantón Espíndolaes_ES
dc.typebachelorThesises_ES
Aparece en las colecciones: TRABAJOS DE TITULACION AARNR

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