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dc.contributor.advisorLuis Antonio, Aguirre Mendoza-
dc.contributor.authorSantos Calva, Dennis Alexander-
dc.date.accessioned2023-07-20T22:15:43Z-
dc.date.available2023-07-20T22:15:43Z-
dc.date.issued2023-07-20-
dc.identifier.urihttps://dspace.unl.edu.ec/jspui/handle/123456789/27620-
dc.descriptionIn tropical countries, pastures and forages constitute the basis of cattle feeding. The purpose of the work was to study the bromatological composition of the Maralfalfa pasture (Pennisetum spp) in three phenological stages, as an alternative to improve the feeding of cattle in the province of Zamora Chinchipe, since there is no nutritional information about this to use it as food. Bromatological analysis of the pasture was carried out at 30, 60, and 90 days of cutting, and the content of dry matter (DM), ash (AS), crude protein (PC), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (FDA) and lignin (LDA) was determined, according to AOAC procedures; the data were processed and submitted to analysis of variance, using a completely randomized design and Tukey's test at the 0.05 level of significance. The results showed that the phenological state directly influences the bromatological composition of this pasture; thus, the dry matter content increased (p<0.0001) from 15.8 to 29.9% at 30 and 90 days respectively; ash levels remained stable, with values close to 10%; while the crude protein content decreased (p<0.0001) from 18.8 to 9.6%. The fibrous components presented a marked tendency to increase (p<0.0001); thus the NDF varied from 67.5 to 78.3%; the FDA increased from 41.1 to 48%; while the lignin level varied from 4.08 to 9.7%. It is concluded that the cutting age is a determining factor for the use of maralfalfa pasture since it directly influences its nutritious quality. Therefore, it is recommended to use the pasture as feed for all types of livestock due to its great palatability and nutritional value. Keywords: bromatological composition, phenological state, nutritional quality, amazonia.es_ES
dc.description.abstractEn los países tropicales, los pastos y forrajes constituyen la base de la alimentación del ganado bovino. El trabajo de titulación tuvo como propósito el estudio de la composición bromatológica del pasto Maralfalfa (Pennisetum spp) en tres estados fenológicos, como alternativa para mejorar la alimentación del ganado bovino en la provincia de Zamora Chinchipe, dado que no existe información nutricional sobre este pasto para emplearlo como alimento. Se realizó análisis bromatológico del pasto a los 30, 60 y 90 días de corte y se determinó el contenido de materia seca (MS), cenizas (Cz), proteína cruda (PC), fibra detergente neutro (FDN), fibra detergente ácido (FDA) y lignina (LDA), según procedimientos de la AOAC; los datos se procesaron y sometieron a análisis de varianza, mediante diseño completamente aleatorizado y prueba de Tukey al nivel 0,05 de significación. Los resultados mostraron que el estado fenológico influye de manera directa en la composición bromatológica del pasto; así el contenido de materia seca se incrementó (p<0,0001) de 15,8 a 29,9% a los 30 y 90 días respectivamente; los niveles de ceniza se mantuvieron estables, con valores cercanos al 10%; mientras que el contenido de proteína cruda disminuyó (p<0,0001) de 18,8 a 9,6%. Los componentes fibrosos presentaron marcada tendencia al incremento (p<0,0001); así la FDN varió de 67,5 a 78,3%; la FDA aumentó de 41,1 a 48%; en tanto que, el nivel de lignina varió de 4,08 a 9,7%. Se concluye que la edad de corte es un factor determinante para el aprovechamiento del pasto maralfalfa, ya que influye directamente en su calidad nutritiva. Por lo que se recomienda utilizar el pasto como alimento para todo tipo de ganado por su gran palatabilidad y nutricional. Palabras claves: composición bromatológica, estado fenológico, calidad nutricional, Amazonía.es_ES
dc.format.extent43 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherLojaes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectCOMPOSICIÓN BIOQUIMICAes_ES
dc.subjectPASTOes_ES
dc.subjectPENNISETUM SPPes_ES
dc.titleComposición bioquímica del pasto maralfalfa (pennisetum spp) en la estación experimental “El Padmi” de la Universidad Nacional de Lojaes_ES
dc.typebachelorThesises_ES
Aparece en las colecciones: TRABAJOS DE TITULACION AARNR

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