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dc.contributor.advisorSamaniego Luna, Natasha Ivanova-
dc.contributor.authorElizalde Merino, Evelyn Katherine-
dc.date.accessioned2023-06-27T15:30:53Z-
dc.date.available2023-06-27T15:30:53Z-
dc.date.issued2023-06-27-
dc.identifier.urihttps://dspace.unl.edu.ec/jspui/handle/123456789/27376-
dc.descriptionNutritional status is a useful indicator of individual and population health and well-being, influenced by eating habits, when these are of poor quality, their consequences are inhibition of cognitive development and increased infant morbidity and mortality. For this reason, the present relational, quantitative, cross-sectional and prospective research was proposed to identify the nutritional status, establish eating habits, and to know the relationship of the variables, in 164 schoolchildren from the parish of San Pedro de la Bendita. The information was obtained through a data collection sheet, which included three sections: the first aimed at collecting demographic data; in the second, the growth graphs of the WHO 2007 were recorded, with which nutritional status was obtained; and, the Krece-Plus test to know the eating habits, finding that 44% (n=72) showed normality in the nutritional state, with predominance in the masculine sex. Regarding age, 54% (n=89) of Children from 9 to 11 years old obtained average quality in eating habits. Finally, with the Chi squared test was established, there is a relationship between eating habits and nutritional state. Schoolchildren with poor quality eating habits suffer from malnutrition, particularly by excesses_ES
dc.description.abstractEl estado nutricional es un indicador útil de salud y bienestar individual y poblacional, influenciado por los hábitos alimentarios, cuando estos son de mala calidad, sus consecuencias son la inhibición del desarrollo cognitivo e incremento de la morbimortalidad infantil. Por ello, la presente investigación relacional, cuantitativa, transversal y prospectiva, se propuso identificar el estado nutricional, establecer hábitos alimentarios y conocer la relación de las variables, en 164 escolares de la parroquia San Pedro de la Bendita. La información fue obtenida a través de una hoja de recolección de datos, que integró tres apartados: el primero orientado a recopilar los datos demográficos; en el segundo se hicieron constar las gráficas de crecimiento de la OMS 2007 con la que se obtuvo el estado nutricional; y, el test de Krece-Plus para conocer los hábitos alimentarios, encontrándose que el 44% (n=72) mostró normalidad en el estado nutricional, con predominio en el sexo masculino. Respecto a la edad, 54% (n=89) de niños de 9 a 11 años obtuvo calidad media en los hábitos alimentarios. Finalmente, con la prueba de Chi2 se estableció, existe relación entre hábitos alimentarios y estado nutricional. Los escolares con mala calidad de hábitos alimentarios padecen malnutrición, particularmente por excesoes_ES
dc.format.extent49 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherLojaes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectMEDICINAes_ES
dc.subjectNUTRICIÓNes_ES
dc.subjectHABITOS ALIMENTARIOSes_ES
dc.subjectESCOLARESes_ES
dc.titleHábitos alimentarios y estado nutricional de los escolares de la Parroquia San Pedro de la Benditaes_ES
dc.typebachelorThesises_ES
Aparece en las colecciones: Biblioteca A.S.H.

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