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dc.contributor.advisorAlvarado Jaramillo, Vinicio Erasmo-
dc.contributor.authorMerino Galvez, Ginger Briggithe-
dc.date.accessioned2023-03-22T17:36:54Z-
dc.date.available2023-03-22T17:36:54Z-
dc.date.issued2023-03-22-
dc.identifier.urihttps://dspace.unl.edu.ec/jspui/handle/123456789/26560-
dc.descriptionClimate change refers to changes in any aspect of the climate and is caused by greenhouse gases, whose main sources are the agricultural and livestock sectors, which are responsible for 80% of total emissions worldwide. However, in the south suburban area of the city of Loja these are important sources of economic income for families. This research was carried out with the purpose of indirectly quantifying CH4 in livestock and N2O in agriculture in the southern area of the city of Loja. To meet the objectives, we used the supervised classification method for land use and a survey directed to the agricultural and livestock sector; we also considered the Tier 1 methodology proposed by the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) to estimate GHG emissions; with the help of the Kernel Density tool of the ArcGis software, heat maps were made to identify the distribution of sources in the study area. Results show that for the year 2022, the predominant class is pastureland, which are potential pasture areas with a total of 2 417,87 hectares, and annual crops and agricultural mosaics with 146,63 hectares, which are areas of potential N2O), emissions. In the livestock sector, estimates were obtained of 671,97 kgCO2eq from enteric fermentation and 11,88 kgCO2eq from manure management, and the agricultural sector emits 189,67 kgCO2eq into the atmosphere from the use of poultry manure and blue manure. The distribution of emission sources was presented in the middle and lower zone south of the city of Loja, CH4 emissions represent only 2,02E-11 % of the national total due to enteric fermentation and manure management (3,57E-13 % of the national total). On the other hand, N2O), for agricultural soils obtains values of 5,70E-12 % of emissions at the national level; in this sense, in comparison with the data for total emissions from enteric fermentation (44,32 %), manure management (2,63 %) and agricultural soils (46,81 %), according to the last National GHG Inventory Report of 2010, they are low. Nonetheless, it is necessary to implement sustainable measures to reduce GHG emissions in order to contribute to the global reduction of the effects of climate change. Keywords: Climate change, Greenhouse gases (GHGs), methane (CH4), nitrous oxide (N2O), Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).es_ES
dc.description.abstractEl cambio climático se refiere a las modificaciones en cualquier aspecto del clima, es ocasionado por Gases de Efecto Invernadero, que tienen como fuentes principales el sector agrícola y ganadero, siendo estos los responsables del 80 % del total de emisiones a nivel mundial. Sin embargo, en la zona sur suburbana de la ciudad de Loja estas son importantes fuentes de ingresos económicos para las familias. La presente investigación se realizó con la finalidad de cuantificar de manera indirecta el CH4 en la ganadería y N2O en la agricultura en la zona sur de la ciudad de Loja. Para cumplir los objetivos se utilizó el método de clasificación supervisada para el uso de suelo, y una encuesta dirigida al sector agrícola y ganadero; además, se consideró la metodología nivel 1 propuesta por el Panel Intergubernamental del Cambio Climático (IPCC) para estimar las emisiones de GEI; con ayuda de la herramienta Kernel Density del software ArcGis, se realizó mapas de calor para identificar la distribución de fuentes en la zona de estudio. Los resultados muestran que para el año 2022 predomina la clase pastizal que son zonas potenciales de potreros con un total de 2 417,87 hectáreas, y el cultivo anual y mosaicos agropecuarios con 146,63 hectáreas que son áreas de posibles emisiones de N2O; en el sector ganadero se obtuvieron estimaciones de 671,97 kgCO2eq por fermentación entérica y 11,88 kgCO2eq por gestión del estiércol, y el sector agrícola emite 189,67 kgCO2eq a la atmósfera por el uso de gallinaza y abono azul. La distribución de fuentes de emisión se presentó en la zona media y baja al sur de la ciudad de Loja, las emisiones de CH4 representan apenas el 2,02E-11 % del total nacional por fermentación entérica y por gestión del estiércol (3,57E-13 % del total nacional), en cambio el N2O para suelos agrícolas obtiene valores de 5,70E-12 % de las emisiones a nivel nacional; en este sentido en comparación con los datos de emisiones totales por fermentación entérica (44,32 %), gestión del estiércol (2,63 %) y suelos agrícolas (46,81 %), de acuerdo al último Reporte del Inventario Nacional de GEI del año 2010, son bajos. Sin embargo, es necesario implementar medidas sostenibles que disminuyan las emisiones de GEI, para contribuir a la disminución global de los efectos del cambio climático. Palabras clave: Cambio Climático, Gases de Efecto Invernadero (GEI), metano (CH4), óxido nitroso (N2O), Panel Intergubernamental de Cambio Climático (IPCC).es_ES
dc.format.extent68 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherLojaes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectCAMBIO CLIMATICOes_ES
dc.subjectGASES DE EFECTO INVERNADEROes_ES
dc.subjectMETANOes_ES
dc.subjectÓXIDO NITROSOes_ES
dc.titleEstimación indirecta de Gases de Efecto Invernadero (CH4, N2O), en el sector agrícola y ganadero al sur de la Ciudad de Lojaes_ES
dc.typebachelorThesises_ES
Aparece en las colecciones: TRABAJOS DE TITULACION AARNR

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