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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.advisorCapa Morocho, Mirian Irene-
dc.contributor.authorSisalima Ortega, Lady Yesenia-
dc.date.accessioned2022-04-21T17:13:51Z-
dc.date.available2022-04-21T17:13:51Z-
dc.date.issued2022-04-21-
dc.identifier.urihttps://dspace.unl.edu.ec/jspui/handle/123456789/24695-
dc.descriptionCacao is one of Ecuador's main export products, being the “Nacional'' variety, the one that made Ecuador known in the world market, however, the low yield is due to poor management. Farmers carry out fertilization in an empirical way, which causes deficiency of nutrients and minerals essential for plants or reduces the assimilation of nutrients by the plant. The objective of this study was to test two doses of mycorrhizae (100% and 200%) at different times (one application, monthly applications and applications every three months) on Nacional cocoa plants, approximately 7 years old, in the productive stage, in the province of Zamora Chinchipe. A completely randomized design was established, with 7 treatments and 4 replications, T1= Control, T2= one application at 100%, T3= monthly applications at 100%, T4= one application at 100% every three months, T5= one application at 200%, T6= monthly applications at 200%, T7= one application at 200% every three months. Vegetative variables were evaluated: plant height, number of branches per plant, number of flowers per plant and productive variables such as fruit set percentage, ear length, ear diameter, number of ears per plant, ear index, ear weight, number of kernels per ear, kernel weight, fruit health, production and yield, to which an ANOVA was performed and correlated. No influence was found on vegetative variables, fruit set percentage, number of ears per plant, ear index, kernel weight, but there was an influence on ear length and diameter, ear weight, number of kernels per ear, production and yield. In conclusion, monthly applications of mycorrhizae at 100% obtained the highest values in all variables. These results contribute to improve cacao production in the Amazon region of Ecuador through the use of microorganisms that are environmentally friendly. Key words: mycorrhizae, vegetative variables, productive variableses_ES
dc.description.abstractEl cacao es uno de los principales productos de exportación del Ecuador, siendo la variedad Nacional la que dio a conocer al Ecuador en el mercado mundial, sin embargo, el bajo rendimiento se debe al mal manejo. Los agricultores realizan la fertilización de manera empírica, lo que provoca deficiencia de nutrientes y minerales indispensables para las plantas o se reduce la asimilación de nutrientes por parte de la planta. El presente estudio tuvo como objetivo probar dos dosis de micorrizas (endomicorrizas) (100 y 200 %) en diferentes momentos (una aplicación, aplicaciones mensuales y aplicaciones cada tres meses) sobre las plantas de cacao Nacional, de aproximadamente 7 años de edad, en etapa productiva, en la provincia de Zamora Chinchipe. Se estableció un diseño completamente al azar, con 7 tratamientos y 4 repeticiones, T1= Testigo, T2= una aplicación al 100%, T3= aplicaciones mensuales al 100%, T4= una aplicación al 100% cada tres meses, T5= una aplicación al 200%, T6= aplicaciones mensuales al 200%, T7= una aplicación al 200% cada tres meses. Se evaluaron variables vegetativas: altura de planta, número de ramas por planta, número de flores por planta y variables productivas como el porcentaje de cuajado, longitud de mazorca diámetro de mazorca, número de mazorcas por planta, índice de mazorca, peso de la mazorca, número de almendras por mazorca, peso de almendra, sanidad de la fruta, producción y rendimiento, a las cuales se les realizó un ANOVA y fueron correlacionadas. No se encontró una influencia en las variables vegetativas, porcentaje de cuajado, número de mazorcas por planta, índice de mazorca, peso de almendra, pero sí en longitud y diámetro de mazorca, peso de mazorca, número de almendras por mazorca, producción y rendimiento. En conclusión, las aplicaciones mensuales de micorrizas al 100 % obtuvieron los valores más altos en todas las variables. Estos resultados contribuyen a mejorar la producción de cacao en la región amazónica del Ecuador a través del uso de microorganismos que son amigables con el medio ambiente. Palabras clave: micorrizas, variables vegetativas, variables productivases_ES
dc.format.extent55 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherLojaes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectCACAOes_ES
dc.subjectTHEOBROMA CACAOes_ES
dc.subjectDOSIFICACIÓNes_ES
dc.titleAplicación de dos dosificaciones de micorrizas en diferentes momentos y su influencia en la morfología, fisiología y productividad del cacao Theobroma cacao L. en la parroquia Guadalupe, Zamora Chinchipees_ES
dc.typebachelorThesises_ES
Aparece en las colecciones: TRABAJOS DE TITULACION AARNR

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