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dc.contributor.advisorAguirre Mendoza, Luis Antonio-
dc.contributor.authorOrtega Ortega, Luis Dirney-
dc.date.accessioned2019-08-14T16:41:50Z-
dc.date.available2019-08-14T16:41:50Z-
dc.date.issued2019-08-14-
dc.identifier.urihttp://dspace.unl.edu.ec/jspui/handle/123456789/22273-
dc.descriptionThe objective of this reserach was to evaluate the effect of low levels of raw fiber on productive and digestive parameters in guinea pigs type 1A (Cavia porcellus), using “alfalfa” (Medicago sativa) as a source of fiber. In this investigation, One hundred and sixty (80 males and 80 females) 15-day-old guinea pigs. They were separated in groups of 10 animals (experimental unit) with four repetitions for each treatment. The experiment was developed under a completely randomized design with a two-by-two factorial arrangement. For that, iso-protein diet and iso-energetic diet were prepared. The first one was prepared with 8,5% CF and the second one was prepared with 9,1% CF. Four repetitions were tested: 8,5% CF males and females and 9,1% CF males and females. The diets were supplied “ad libitum”. The animals were sacrificed to record digestive parameters on the 49th day of experimentation (one animal per experimental unit). The total digestive tract, stomach, small intestine, large intestine and blind were weighed. In addition, the small intestine, large intestine was measured and the pH of the cecum and stomach was valued. As a result, the diet formulated with 9,1 % CF showed the best productive parameters in males and females guinea pigs because at the end of experimentation this group achieved a greater weight. The studies showed evidence that no one of the diets caused significant changes anatomically and physiologically level. In addition, there was a correlation between several digestive organs such as: small intestine, large intestine and blind with the total weight of the digestive tract and mortality is related to the components of the diet also. Keywords: Diets, CF (Crude Fiber), Digestive Parameters, Productive Parameters, pH.es_ES
dc.description.abstractEl objetivo del presente trabajo fue evaluar el efecto de niveles bajos de fibra cru- da sobre para´metros productivos y digestivos en cobayos tipo 1A (Cavia porcellus), utilizando como fuente de fibra la alfalfa (Medicago sativa). Se utilizaron ciento sesenta cuyes, 80 machos y 80 hembras de 15 días de edad y fueron alojados en grupos de 10 animales (unidad experimental) y se tuvo 4 repeticiones por cada tratamiento. El experimento fue desarrollado bajo un disen˜o completamente aleatorizado con arreglo factorial dos por dos. Para la experimentacio´n se elaboraron dos dietas iso-proteicas e iso-energe´ticas: la primera dieta con 8,5 % FC, la segunda dieta se formuló´ con 9,1 % FC. Se probo´ cuatro repeticiones que fueron: Machos y hembras 8,5 % FC, Machos y hembras 9,1 % FC las dietas fueron suministradas ad libitum. Los animales fueron sacrificados para registrar los para´metros digestivos el d´ıa 64 de experimentacio´n (un animal por unidad experimental). Se peso´ el tracto digestivo total, esto´mago, intestino delgado, intestino grueso y ciego. Adema´s, se midio´ el intestino delgado, intestino grueso y se tomó el pH de ciego y esto´mago. La dieta que mejoro´ los para´metros productivos en machos y hembras fue la de 9,1 % FC, ya que los animales que se les administro esta dieta obtuvieron un peso final mayor. En los para´metros digestivos, se determinó´ que en ninguna de las dietas existió´ cambios significativos a nivel anato´mico. Adema´s se evidencio correlacio´n ente varios o´rganos digestivos como: intestino delgado, intestino grueso y ciegos, con el peso total del tracto digestivo, y la mortalidad se relaciona con los componentes de la dieta. Palabras claves: Dietas, FC (Fibra cruda), Parámetros Digestivos, Productivos, pH.es_ES
dc.format.extent73 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherLojaes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectCOBAYOSes_ES
dc.subjectCAVIA PORCELLUSes_ES
dc.subjectALFALFAes_ES
dc.titleEfecto de niveles bajos de fibra cruda sobre parámetros productivos y digestivos en cobayos tipo 1ª (Cavia Porcellus), utilizando como fuente de fibra la alfalfa (Medicago sativa).es_ES
dc.typebachelorThesises_ES
Aparece en las colecciones: TRABAJOS DE TITULACION AARNR

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