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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.advisorEncalada Córdova, Max-
dc.contributor.authorSarango Acaro, Tania Yasmin-
dc.date.accessioned2018-08-02T14:01:32Z-
dc.date.available2018-08-02T14:01:32Z-
dc.date.issued2018-08-02-
dc.identifier.urihttp://dspace.unl.edu.ec/jspui/handle/123456789/20897-
dc.descriptionIt is an analysis of the characteristics of the arboreal vegetation, shrub and, the microclimate of the Agroforestry Coffee Systems (Coffea arabica L.); and, its relation with the requirements of the cultivation in the Chaguarpamba-Olmedo coffee zone. With a sampling of plant populations, using three plots of 600 m² in each site. Established in three altitudinal floors: Lobongo at 1 719 m s. n. m., Chaguarpamba to 1 459 m s. n. m. and Lozumbe at 850 m. n. m. Variables were evaluated: height, crown diameter and relative frequency, relative density and IVIs (Simplified importance value index) were calculated; climatic variables: intensity of light, air temperature, relative humidity (HR) and wind speed. The data was processed and analyzed for the simple variance and Pearson correlations using Excel software and Infostat. The results indicated that the systems were not similar in both their composition and microclimatic conditions. The main species present in the agroforestry systems apart from the Coffea agricultural interest crop were: in Lozumbe there were 18 species, with Musa, Inga and Myrsine being the most representative, with shadow of 63.80%, temperature of 25.9 °C , RH of 68 % and wind of 0.4 m/s; in Lobongo the presence of Musa Acacia and Inga stands out, with a shadow percentage of 60.26 %, temperature of 26.9 °C, HR of 59 % and wind 0.3 m / s; finally in the Chaguarpamba site, the presence of Musa and Solanum with shadow of 24.75 %, temperature of 22.8 °C, HR of 68 % and wind of 0.4 m/s. The characteristics of both the vegetation and the microclimate determined the lack of uniformity within each site and between them. KEY WORDS: agroforestry, Coffea, climate, vegetationes_ES
dc.description.abstractEs un análisis de las características de la vegetación arbórea, arbustiva y, el microclima de los Sistemas Agroforestales de Café (Coffea arabica L.); y, su relación con los requerimientos del cultivo en la zona cafetalera Chaguarpamba-Olmedo. Con un muestreo de poblaciones vegetales, utilizando tres parcelas de 600 m² en cada sitio. Establecidas en tres pisos altitudinales: Lobongo a 1 719 m s. n. m., Chaguarpamba a 1 459 m s. n. m. y Lozumbe a 850 m s. n. m. Se evaluaron variables: altura, diámetro de copa y se calculó la frecuencia relativa, densidad relativa y el IVIs (Índice de valor de importancia simplificado); variables climáticas: intensidad de la luz, temperatura del aire, humedad relativa (HR) y velocidad del viento. Los datos se procesaron y analizaron la varianza simple y correlaciones de Pearson utilizando software Excel e Infostat. Los resultados indicaron que los sistemas, no fueron similares tanto en su composición como de las condiciones microclimáticas. Las principales especies presentes en los sistemas agroforestales aparte del cultivo de interés agrícola Coffea, fueron: en Lozumbe se presentaron 18 especies, siendo Musa, Inga y Myrsine las más representativas, con sombra del 63,80 %, temperatura de 25,9 °C, HR del 68 % y viento de 0.4 m/s; en Lobongo se destacan la presencia de Musa Acacia e Inga, con un porcentaje de sombra de 60,26 %, temperatura de 26,9 °C, HR del 59 % y viento 0,3 m/s; finalmente en el sitio Chaguarpamba, la presencia de Musa y Solanum con sombra del 24,75 %, temperatura de 22,8 °C, HR del 68 % y viento de 0,4 m/s. Las características tanto de la vegetación como del microclima determinaron la falta de uniformidad dentro de cada sitio y entre ellos. PALABRAS CLAVE: agroforestal, Coffea, clima, vegetación.es_ES
dc.format.extent91 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherLojaes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectCAFEes_ES
dc.subjectMICROCLIMAes_ES
dc.subjectSISTEMAS AGROFORESTALESes_ES
dc.titleCaracterización de la vegetación y el microclima en Sistemas Agroforestales de café (Coffe arabica L.) en tres pisos altitudinales en la zona cafetera Chaguarpamba-Olmedo.es_ES
dc.typebachelorThesises_ES
Aparece en las colecciones: TRABAJOS DE TITULACION AARNR

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