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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.advisorAguirre Mendoza, Luis-
dc.contributor.authorQuizhpe Juela, Andrea Gabriela-
dc.date.accessioned2018-05-09T14:25:55Z-
dc.date.available2018-05-09T14:25:55Z-
dc.date.issued2018-05-09-
dc.identifier.urihttp://dspace.unl.edu.ec/jspui/handle/123456789/20550-
dc.descriptionThe present investigation was oriented to determine the "EFFECT OF THE CHEMICAL AND BIOLOGICAL TREATMENT OF CORN STRETCH ON ITS FIBROUS FRACTION". The samples were taken in Gonzanamá canton, the experiment was developed in the "Punzara" experimental farm of the National University of Loja, which consisted of: control T0, stubble of chopped corn; T1 stubble of chopped corn + 1.5% urea + 1.5% molasses and T2, stubble of chopped corn + 1.5% urea + 1.5% molasses + 10% ruminal inoculum. The variables evaluated were: crude and true protein; Neutral detergent fiber (FDN), acid detergent fiber (FDA), acid detergent lignin (LDA), hemicelluloses and cellulose. The treatments were fermented anaerobically for 25 days. The results obtained are: the chemical composition of the treatments did not report statistical differences and whose average values are 34.4; 2.98; 39.3 and 42.3% in dry matter, ether extract, crude fiber and nitrogen-free extract respectively. The crude protein increased with respect to the control in 70% and 80% in the treatments only with urea and urea plus ruminal content respectively and between the two no significant difference was observed. The FDA did not present statistical differences and reached an average of 39.26%. The NDF presented a difference between the control and the treatment with urea plus ruminal content, there being a decrease of 11% with respect to the control; between the control and the urea treatment there was no difference, nor between the treatments with urea and urea plus ruminal content. Hemicellulose, the highest values (P = 0.02) were observed in the stubble without treatment (T0); while the lowest ones (12.5% less than the T0) were achieved in the stubble stung with urea and ruminal content. The achieved allows to conclude that the inclusion of urea and urea plus ruminal content in the maize stubble during 25 days of fermentation, improves the nutritional content of it; increasing the level of protein and reducing the fiber level. Keywords: Stubble, Chemical and Biological Treatments, Fibrous Fraction.es_ES
dc.description.abstractLa presente investigación se orientó a determinar el "EFECTO DEL TRATAMIENTO QUÍMICO Y BIOLÓGICO DEL RASTROJO DE MAÍZ SOBRE SU FRACCIÓN FIBROSA". Las muestras se tomaron en el cantón Gonzanamá, el experimento se desarrolló en la finca experimental “Punzara” de la Universidad Nacional de Loja, el mismo que consistió en: control T0, rastrojo de maíz picado; T1 rastrojo de maíz picado + 1,5% de urea + 1,5% melaza y T2, rastrojo de maíz picado + 1,5% urea + 1,5 % melaza + 10% inoculo ruminal. Las variables evaluadas fueron: proteína cruda y verdadera; Fibra detergente neutra (FDN), Fibra detergente ácida (FDA), Lignina detergente ácido (LDA), Hemicelulosas y celulosa. Los tratamientos se fermentaron anaerobicamente por 25 días. Los resultados logrados son : la composición química de los tratamientos no reportaron diferencias estadísticas y cuyos valores medios logrados son de 34,4; 2,98; 39,3 y 42,3% en materia seca, extracto etéreo, fibra cruda y extracto libre de nitrógeno respectivamente. La proteína cruda, se incrementó respecto al control en 70% y 80% en los tratamientos solo con urea y urea más contenido ruminal respectivamente y entre los dos no se observó diferencia significativa. La FDA no presentó diferencias estadísticas y alcanzó un promedio de 39,26%. La FDN presentó diferencia entre el control y el tratamiento con urea más contenido ruminal, existiendo una disminución del 11% con respecto al testigo; entre el testigo y el tratamiento con urea no existió diferencia, así como tampoco entre los tratamientos con urea y urea más contenido ruminal. La hemicelulosa, se observaron los valores más altos (P=0,02) en el rastrojo sin tratamiento (T0); mientras que los más bajos (12,5% menos que el T0) se lograron en el rastrojo picado con urea y contenido ruminal. Lo alcanzado permite concluir que la inclusión de urea y urea más contenido ruminal en el rastrojo de maíz durante 25 días de fermentación, mejora el contenido nutricional del mismo; incrementando el nivel de proteína y reduciendo el nivel de fibra. Palabras clave: Rastrojo, tratamientos químico y biológico, fracción fibrosa.es_ES
dc.format.extent39 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherLojaes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectRASTROJO DE MAIZes_ES
dc.subjectVALOR NUTRICIONALes_ES
dc.subjectFIBRA BRUTAes_ES
dc.titleEfecto del tratamiento químico y biológico del rastrojo de maiz sobre su fracción fibrosaes_ES
dc.typebachelorThesises_ES
Aparece en las colecciones: TRABAJOS DE TITULACION AARNR

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