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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.advisorSánchez Sánchez, Efrén Alcívar-
dc.contributor.authorMaza Cumbicos, Fanny Patricia-
dc.date.accessioned2017-04-06T19:14:52Z-
dc.date.available2017-04-06T19:14:52Z-
dc.date.issued2017-04-06-
dc.identifier.urihttp://dspace.unl.edu.ec/jspui/handle/123456789/18518-
dc.descriptionThe present investigation "Evaluation of green forage hydroponic corn (Zea mays L.) IN DIFFERENT STATES OF MATURITY IN THE FATTENING OF GUINEA PIGS IN THE HOYA DE LOJA" was developed in the sector Consacola '' citadel of the driver'' of the Canton Loja, with the purpose of evaluating the green forage hydroponic corn (Zea mays L.) in different states of maturity in the feeding of guinea pigs in the stage of fattening. Using 48 guinea pigs males weaned 4 weeks with a weight of 300 g; which are distributed in four groups of 12 animals each one, using a randomized complete block design. Four treatments were evaluated as follows: Treatment one (LAMP) 12 guinea pigs fed with (Alfalfa - rye grass) and water; Treatment Two 12 guinea pigs fed with grass Hydroponic corn 15 days and water; Treatment three 12 guinea pigs fed Grass Hydroponic corn 18 days and water; Treatment four 12 guinea pigs fed grass hydroponic corn 21 days and water. The following variables were studied: food consumption, weight gain, feed conversion, mortality, profitability and nutritive value of green forage hydroponic corn. The results demonstrate greater consumption of food in the treatment one with 15.81 kg; the greater weight gains were obtained by the animals in the treatment one with a weight of 870 g. The better feed conversion reached the treatment one with 27.74 that is needed consume 27.74 g of alfalfa - rye grass to win 1 g of live weight; while the treatment two had the lowest conversion with 39,57 ; the analysis bromatológico showed that the treatments that best quality presents especially protein is the control treatment that consists in alfalfa rye grass with 24.50 % dry base (BS) and within the evaluated forages was no difference between them being the HGF of maize of 21 days which better nutritional quality presents with 12.65 % of protein in dry base (BS); the highest mortality was presented in the treatment two (HGF 15 days) with a 25 % , whereas the treatment one (Alfalfa rye grass) and treatment 3 ( HGF 18 days) ; has a mortality rate of 8.33 %; the treatment one generated the greater profitability with 28.16 is to say that for every $ 100 of investment there is a gain of $ 28.16.es_ES
dc.description.abstractLa presente investigación “EVALUACIÓN DEL FORRAJE VERDE HIDROPÓNICO DE MAIZ (Zea mays L.) EN DIFERENTES ESTADOS DE MADUREZ EN EL ENGORDE DE CUYES EN LA HOYA DE LOJA” se desarrolló en el sector Consacola ‘’ Ciudadela del Chofer’’ del Cantón Loja, con el propósito de evaluar el forraje verde hidropónico de maíz (zea mays L.) en diferentes estados de madurez en la alimentación de cobayos en etapa de engorde. Se utilizaron 48 cuyes machos destetados de 4 semanas con un peso de 300 g; los cuales se distribuyeron en cuatro grupos de 12 animales cada uno, mediante un diseño de bloques completamente al azar. Se evaluaron cuatro tratamientos de la siguiente manera: Tratamiento uno (testigo) 12 cuyes alimentados con (Alfalfa – Rye grass) y agua; Tratamiento Dos 12 cuyes alimentados con Pasto Hidropónico de Maíz de 15 días y agua; Tratamiento tres 12 cuyes alimentados Pasto Hidropónico de Maíz de 18 días y agua; Tratamiento cuatro 12 cuyes alimentados pasto hidropónico de maíz de 21 días y agua. Se estudiaron las siguientes variables: consumo de alimento, ganancia de peso conversión alimenticia, mortalidad, rentabilidad y valor nutritivo del forraje verde hidropónico de maíz. Los resultados demuestran, mayor consumo de alimento en el tratamiento uno con 15,81 kg; la mayor ganancia de peso lo obtuvieron los animales del tratamiento uno con un peso de 870 g. La mejor conversión alimenticia alcanzo el tratamiento uno con 27,74 es decir necesitaron consumir 27,74 g de alfalfa - rye grass para ganar 1 g de peso vivo; mientras que el tratamiento dos tuvo la menor conversión con 39,57 ; El análisis bromatológico demostró que los tratamientos que mejor calidad presenta especialmente de proteína es el tratamiento testigo que consiste en alfalfa + rye grass con 24,50 % base seca (BS) y dentro de los forrajes evaluados hubo diferencia entre ellos siendo el de FVH de maíz de 21 días el que mejor calidad nutricional presenta con 12,65 % de proteína en base seca (BS); La mortalidad más alta se presentó en el tratamiento dos (FVH de 15 días) con un 25 % , mientras que el tratamiento uno (Alfalfa + rye grass) y tratamiento 3 ( FVH de 18 días) ; tiene un porcentaje de mortalidad de 8,33 %; El tratamiento uno generó la mayor rentabilidad con 28,16 Es decir que por cada $ 100 de inversión existe una ganancia de $ 28,16.es_ES
dc.format.extent73 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherLoja: Universidad Nacional de Lojaes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectFORRAJE VERDEes_ES
dc.subjectMAÍZes_ES
dc.subjectZEA MAYSes_ES
dc.subjectCUYes_ES
dc.subjectCULTIVO HIDROPÓNICOes_ES
dc.subjectFORRAJESes_ES
dc.titleEvaluación del forraje verde hidropónico de maíz (Zea mays L.) en diferentes estados de madurez en el engorde de cuyes en la Hoya de Lojaes_ES
dc.typebachelorThesises_ES
Aparece en las colecciones: TRABAJOS DE TITULACION AARNR

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