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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.advisorGranda Mora, Iván-
dc.contributor.authorJara Carreño, Shirley Tatiana-
dc.date.accessioned2016-05-11T15:54:04Z-
dc.date.available2016-05-11T15:54:04Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.urihttp://dspace.unl.edu.ec/jspui/handle/123456789/12259-
dc.descriptionThis research aimed to characterize and identify native strains of the genus Azotobacter and its effect on co-inoculation with Rhizobium in tomatoes in a greenhouse. For this purpose, locations within the Sosoranga and Cariamanga, cantons were sampled and geo-referenced using Global Positioning System (GPS). The establishment of bacterial isolates was conducted by means of morphological characterization of the isolated colonies and by using Gram staining, the growth, color, mucus production, and elevated edges were evaluated. The physiological characterization consisted of quantification of each isolate in the production of indole acetic acid (IAA) and solubilization of P. The genetic identification of isolates resulting from the morphological and physiological characterization was done by partial sequencing of the genes of the 16S rRNA sub region. From a total of 14 initial isolates 6 bacterial genera were identified, Stenotrophomonas, Sphingomonas, Azotobacter, Comamonas, Ralstonia and Rhizobium. All isolates were able to produce IAA and not solubilize phosphorus. The best results for the morphological parameters as to the height and number of leaves were obtained with the T3 inoculation (Rhizobium sp.). With respect to the variable number of flowers after 60 days after sowing (DAS) was T1 (Azotobacter vinelandii + Rhizobium sp.) and the variable number of fruit at 60 and 75 DAS increased with the inoculation of T2 (Azotobacter vinelandii). With respect to biomass parameters, these were influenced positively with the T3 (Rhizobium sp.) after 75 DDS, with the fresh weight of root (FWR) being 19.75 g and the fresh weight of the foliage (FWF) being 113.14 g. With respect to the fresh fruit weight (FFW) the best treatment corresponded to T2 (Azotobacter vinelandii) at 39.95 g. Treatment T3 (Rhizobium sp.) provided the most positive results with respect to the dry weight of the root (DWR) at 1.46 g and 14.70 g of dry weight of foliage (DWF).es_ES
dc.description.abstractEl presente trabajo de investigación tuvo como objetivo caracterizar e identificar cepas nativas del género Azotobacter y su efecto en co-inoculación con Rhizobium en tomate de mesa bajo invernadero. Para el efecto se muestrearon localidades de los cantones de Sosoranga y Cariamanga. La determinación de los aislados bacterianos se realizó mediante la caracterización morfológica de las colonias aisladas, donde se evaluó la tinción al Gram, crecimiento, color, producción de mucus, bordes y elevación. La caracterización fisiológica consistió en la cuantificación de cada aislado en la producción de ácido indól acético (AIA) y solubilización de P. La identificación genética de los aislados resultantes de la caracterización morfológica y fisiológica se realizó mediante la secuenciación parcial de los genes de la subregión 16S ARNr. De un total de 14 aislados iniciales se identificaron 6 géneros bacterianos, entre ellos Azotobacter y Rhizobium. Todos los aislados fueron capaces de producir AIA y no así solubilizar fosforo. Los mejores resultados para los parámetros morfológicos en cuanto a la altura y número de hojas se obtuvieron con la inoculación del T3 (Rhizobium sp.), para la variable número de flores a los 60 días fue T1 (Azotobacter vinelandii + Rhizobium sp.) y para la variable número de frutos a los 60 y 75 días se vio incrementado con la inoculación de T2 (Azotobacter vinelandii). Con respecto a los parámetros de biomasa, a los 75 DDS, tanto para el peso fresco de raíz (PFR) con 19.75 g y el peso fresco del follaje (PFF), con 113.14 g fueron influenciados positivamente con el T3 (Rhizobium sp.), para el peso fresco del fruto (PFFr) el mejor tratamiento correspondió a T2 (Azotobacter vinelandii) con 39.95 g. Y con respecto al peso seco de raíz (PSR) con 1.46 g y peso seco del follaje (PSF) con 14.70 g el tratamiento T3 (Rhizobium sp.), presentó los mejores resultados.es_ES
dc.format.extent65 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherLoja: Universidad Nacional de Lojaes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectTOMATEes_ES
dc.subjectFIJACIÓN DE NITRÓGENOes_ES
dc.subjectBACTERIAS NITRIFICANTESes_ES
dc.subjectAZOTOBACTERes_ES
dc.subjectRHIZOBIUMes_ES
dc.titleCaracterización e identificación de cepas nativas del género Azotobacter y su efecto en co-inoculación con Rhizobium en tomate de mesaes_ES
dc.typebachelorThesises_ES
Aparece en las colecciones: TRABAJOS DE TITULACION AARNR

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