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dc.contributor.advisorGarcés Loyola, Byron Patricio-
dc.contributor.authorRada Torrez, Faryd Anthony Alexander-
dc.date.accessioned2023-08-16T21:15:23Z-
dc.date.available2023-08-16T21:15:23Z-
dc.date.issued2023-08-16-
dc.identifier.urihttps://dspace.unl.edu.ec/jspui/handle/123456789/27735-
dc.descriptionEating disorders (ED) and depression are considered serious mental illnesses that affect millions of people around the world and have repercussions in the personal, family and social spheres. The purpose of this research was to describe eating disorders and depression according to sex and age group in students of the Instituto Tecnológico Superior Sudamericano in the city of Loja during April 2021 - March 2022. The study had a quantitative approach, and a crosssectional cohort, with a sample of 151 participants, made up of 74.17% male and 25.83% female, who were used the Eating Attitude Test 26 (EAT 26) tool for eating disorder and the Zung Scale to measure depression. Obtaining a high prevalence of not suffering from eating disorder in 36.42% (n=55) men and 11.92% (n=18) women from 18 to 22 years of age. The degree of mild depression prevailed in 19.21% (n=29) of the male population and 6.62% (n=10) of the female population between the ages of 18 and 22. The relationship between mild depression and risk of eating disorder in students was evidenced with 12.58% (n=19), however, it was not enough to demonstrate a statistically significant association when performing the chi2 hypothesis test where x2 calculated = 4.199 is less than critical x2 = 7.815, with a p value > 0.05 concluding that both variables are independentes_ES
dc.description.abstractLos trastornos de la conducta alimentaria (TCA) y la depresión son considerados enfermedades mentales graves que afectan a millones de personas en todo el mundo y que presentan repercusiones en el ámbito personal, familiar y social. La presente investigación tuvo como finalidad describir los trastornos de conducta alimentaria y depresión según sexo y grupo etario en los estudiantes del Instituto Tecnológico Superior Sudamericano de la ciudad de Loja durante abril 2021 – marzo 2022. El estudio tuvo enfoque cuantitativo, y de cohorte transversal, con una muestra de 151 participantes, conformado por 74.17% de sexo masculino y 25.83% femenino, a quienes se empleó la herramienta Eating Acttitude Test 26 (EAT 26) para trastorno de conducta alimentaria y la Escala de Zung para medir la depresión. Obteniendo alta prevalencia de no padecer trastorno de conducta alimentaria en 36,42% (n=55) hombres y el 11,92% (n=18) mujeres de 18 a 22 años de edad. El grado de depresión leve predominó en 19,21% (n=29) población masculina y 6,62% (n=10) femenina en edades de 18 a 22 años. Se evidenció la relación entre depresión leve y riesgo de trastorno de conducta alimentaria en estudiantes con 12,58% (n=19), sin embargo, no resultó suficiente para demostrar asociación estadísticamente significativa se realizó la prueba de hipótesis de chi2 donde x2 calculado = 4.199 es menor a x2 crítico = 7,815, con un valor de p > 0,05 concluyendo que ambas variables son independienteses_ES
dc.format.extent78 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherLojaes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/es_ES
dc.subjectMEDICINAes_ES
dc.subjectCONDUCTA ALIMENTARIAes_ES
dc.subjectDEPRESIÓNes_ES
dc.subjectESTUDIANTESes_ES
dc.titleTrastorno de conducta alimentaria y depresión en los estudiantes del Instituto Tecnológico Superior Sudamericanoes_ES
dc.typebachelorThesises_ES
Aparece en las colecciones: Biblioteca A.S.H.

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