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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.advisorValdivieso Caraguay, Edmigio-
dc.contributor.authorCarpio Cueva, Juan Carlos-
dc.date.accessioned2016-11-22T14:33:07Z-
dc.date.available2016-11-22T14:33:07Z-
dc.date.issued2016-11-22-
dc.identifier.urihttp://dspace.unl.edu.ec/jspui/handle/123456789/17333-
dc.descriptionThe present work had as objective to evaluate the effect of the co-inoculation of the rhizospheric bacteria on the morphological parameters, biomass and agricultural yield in the INIAP 182 "Almendral" maize crop. The research was carried out in three stages, the first in the Biotechnology laboratory of the National University of Loja, where the isolation of the rhizospheric bacteria was carried out, determining its effect on maize seedlings, through the production of indole acetic acid (AIA) While none of the strains evaluated were able to solubilize inorganic phosphorus; The second stage under controlled conditions was developed in the greenhouse of the Center for Biotechnology, the Molinos sector of the Experimental Teaching Station "La Argelia" belonging to the UNL, where the co-inoculation of the isolates with production capacity of (AIA ) In the laboratory; And the third stage was completed in the Bocana of La Victoria parish of the Macara canton, belonging to the province of Loja, where the best isolates resulting from the greenhouse test, T1 (Fertilization), T2 (Control) , T3 (Co116-Sphingomonas panni), T4 (T9-Rhizobium tropici), T5 (Cas3-Azotobacter vinelandii), T6 (T9 + Cas3-R. tropici + A. vinelandii) and T7 (T9 + Co116-R. tropici + S. panni); (T9-Rhizobium tropici), T4 (Cas3-Azotobacter vinelandii), and T5 (R. trpoici + A. vinelandii) were used for the treatment of the best isolates obtained in the greenhouse, T1 (Fertilization), T2 (Control) T3 (A. Vinelandii), T4(R. tropici) and T5 (T9 + Cas3-R. tropici + A. vinelandii). In the evaluations of the morphological parameters, plant height, leaf number and stem diameter at 15, 30, 60 and 90 days after sowing (DDS), biomass parameters (PFF, PFR, PSF, and PSR) And agricultural yield in the field, the best results were obtained with the T5 treatment (R. tropici + A. vinelandii) in both trials.es_ES
dc.description.abstractEl presente trabajo tuvo como objetivo evaluar el efecto de la co-inoculación de las bacterias rizosféricas sobre los parámetros morfológicos, biomasa y rendimiento agrícola en el cultivo de maíz INIAP 182 “Almendral”. La investigación tuvo lugar en tres etapas, la primera en el laboratorio de Biotecnología de la Universidad Nacional de Loja, donde se realizó el aislamiento de las bacterias rizosféricas determinando su efecto en plántulas de maíz, mediante la producción de ácido indól acético (AIA), en ella ninguna de las cepas evaluadas fueron capaces de solubilizar fósforo inorgánico; la segunda etapa en condiciones controladas se desarrolló en el invernadero del Centro de Biotecnología, sector los Molinos de la Estación Experimental Docente “La Argelia” perteneciente a la UNL, donde se realizó la co-inoculación de los aislados con capacidad de producción de (AIA) en laboratorio; y la tercera etapa se finalizó en el barrio La Bocana de la parroquia La Victoria del cantón Macará, perteneciente a la provincia de Loja, en lo cual se utilizó los mejores aislados resultantes del ensayo en invernadero. Se emplearon un total de 7 tratamientos en invernadero, T1 (Fertilización), T2 (Control), T3 (Col16- Sphingomonas panni), T4 (T9- Rhizobium tropici), T5 (Cas3- Azotobacter vinelandii), T6 (T9+Cas3- R. tropici + A. vinelandii) y T7 (T9+Col16- R. tropici + S. panni); y en campo 5 tratamientos de los mejores aislados que se obtuvieron en el invernadero, T1 (Fertilización), T2 (Control), T3 (T9- Rhizobium tropici), T4 (Cas3- Azotobacter vinelandi) y T5 (R. tropici + A. vinelandii). En las evaluaciones de los parámetros morfológicos, altura de planta, número de hojas y diámetro del tallo a los 15, 30, 60 y 90 días después de la siembra (DDS), parámetros de biomasa (PFF, PFR, PSF Y PSR) y rendimiento agrícola en campo, los mejores resultados se obtuvieron con el tratamiento T5 (R. tropici + A. vinelandii) en ambos ensayos.es_ES
dc.format.extent99 p.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherLoja: Universidad Nacional de Lojaes_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.subjectMAÍZes_ES
dc.subjectZEA MAYSes_ES
dc.subjectMICROORGANISMOS RIZOSFÉRICOSes_ES
dc.subjectFIJACIÓN DEL NITRÓGENOes_ES
dc.titleDeterminación de la co- inoculación con microorganismos rizosféricos en el crecimiento y desarrollo de maíz (Zea mays L.) variedad INIAP 182es_ES
dc.typebachelorThesises_ES
Aparece en las colecciones: TRABAJOS DE TITULACION AARNR

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